Enkele veelgestelde vragen

Hoe klieven jullie het brandhout?

Het brandhout van eigen bodem, is afkomstig uit eigen exploitaties, uit goed beheerde bossen met beheersplan én onder toezicht van overheidsinstanties. De stammen worden in één beweging machinaal gezaagd en gekloven. Dit doen we door gebruik te maken van een brandhoutautomaat. Op deze manier verkrijgen we een hoge productie tegen een lage kostprijs. Groep Mouton in Lochristi biedt zowel hardhout (eik, beuk, es, etc.) voor houtkachels, haarden, pizzeria's en grillhouses aan, als zachthout (populier, den, etc.) voor speksteenkachels.

 

Hoe stockeer ik het best mijn brandhout?

Sla uw voorraad op in de zomermaanden, zo bent u zeker dat u droog brandhout hebt tegen de winter. Hout wordt het best gestapeld in een ruimte of onder een afdak waar de wind vrij spel heeft. Slagregen is geen probleem, zolang het hout langs de bovenkant afgedekt is.

 

Waarom zou ik kiezen voor briketten (in plaats van brandhout)?

  • Goedkoper: het rendement van uw kachel wordt mee bepaald door het vochtgehalte van het hout. Bij briketten ligt dat onder de 5%, bij brandhout meestal rond de 20%. Daarom heeft brandhout een lagere energiewaarde dan houtbriketten. De calorische waarde van onze briketten zit dan ook gemiddeld boven de 4512kcal/kg;
  • Ecologisch verantwoord: onze briketten worden gemaakt van zaagmeel uit de parket- en meubelindustrie, een materie dat vroeger als afval werd aanzien maar nu als grondstof wordt gerecycleerd voor onder andere briketten en pellets. Dit resulteert in een zeer ecologisch product waarvoor niet speciaal bomen omgehakt moeten worden;
  • Weinig stockageruimte nodig: doordat de briketten hard geperst, compact verpakt en uiterst droog zijn, is er bijna geen verloren ruimte en beschikt u over 1000 kg puur stookhout. Bij brandhout is de dichtheid hout per m³ veel lager en het vochtgehalte veel hoger dan bij een pallet briketten. Ter vergelijking: 1 pallet houtbriketten van 1000 kg heeft een energiewaarde van 4m³ brandhout en pakt slechts 1/3 van de plaats in;
  • Netter dan brandhout en makkelijk aan te steken: doordat het vochtgehalte (<5%) zeer laag is, is het asgehalte zo goed als nihil (slechts 0,35% as). Dat merkt u wanneer u uw kachel en schoorsteen schoonmaakt. Bovendien kan de as door de zuivere verbranding als goede grondverbeteraar in de tuin uitgestrooid worden.  Tevens zijn briketten gemakkelijk met slechts één aanmaakblokje aan te steken door de droogheid en de schacht in het midden. Ze zullen door de hogere temperatuur zeer snel de trek in uw schouw opstarten en zo onmiddellijk behaaglijke stralingswarmte geven. U verliest dus geen tijd tijdens de opstartfaseen kan snel genieten.

 

Richt de hars in pellets schade aan in mijn ketel?

Het hars verleent de pellet meer weerstand dan hardhout, waardoor deze beter zijn vorm behoudt tijdens het laden en lossen. Toch is dat voor een pelletkachel geen enkel probleem. In een open haard is er weinig luchttoevoer, waardoor de verbranding traag verloopt. Daardoor zal de aanwezige hars in naaldhout gedeeltelijk verdampen en in het rookkanaal neerslaan in de vorm van condensatie. Deze hars vormt een vette, ontvlambare neerslag.

In een pelletkachel regelt een blaasinrichting de luchttoevoer in de verbrandingskamer. Deze luchttoevoer maakt een volledige (en zeer snelle) verbranding van de korrels en het hars mogelijk, waardoor de rook overwegend bestaat uit waterstof, zuurstof en CO2. Harsachtig hout verbranden in een pelletkachel vormt dus geen probleem.

 

Wat is een stère?

  • 1 stère brandhout: een stère is een stapel van 1m breed, 1m lang en 1m hoog, bestaande uit 1m lange stammen.

  • 1m³ los gestort brandhout: in een kist van 1m³ groot wordt het gekloofde brandhout gestort. De stukken vallen ongeordend door elkaar zodat er relatief veel luchtruimte tussen de stukken ontstaat.

  • 1m³ gestapeld brandhout: de gestapelde m³ is een kubieke meter die opgebouwd is uit gestapelde gekloofde blokken.

  • Omrekeningstabel: deze tabel is een grove richtlijn, de waarden kunnen variëren bij kortere stukken:
  Stère Gestorte m³

Gestapelde m³

Stère 1,00 1,30 0,85
Gestorte m³ 0,77 1,00    0,65
Gestapelde m³ 1,18 1,53 1,00
Back to Top