Bosbeheer

SPECIALIST IN ALL-ROUND BOSBEHEER EN HOUTPRODUCTEN

Groep Mouton in Lochristi is gespecialiseerd in bosbeheer en -exploitatie: we zorgen voor all-round bosbeheer en verhandelen hout. Het hout wordt telkens op ecologische en economische waarde geschat en krijgt zo de juiste bestemming: constructie- en brandhout, snippers, pellets en nog veel meer.

KAPPINGEN, DUNNINGEN EN SNOEIWERKEN

Als particulier, bedrijf of overheidsinstantie kunt u steeds bij ons terecht voor advies en uitvoering van commerciële en ecologische kappingen, dunningen of snoeiwerken. Er staat steeds een team klaar voor de meest specifieke boomwerken: dat is de taak van Groep Mouton. Ons bedrijf is VCA* gecertificeerd en zijn onze mensen tevens in het bezit van een erkende boserkenning pas. Met al deze troeven bent u bij ons aan het juiste adres voor alle bos- en rooiwerken in België, Nederland en Frankrijk.

Door het bos de bomen terug zien?

Ontdek hier al onze diensten

BOSBEHEER

Commerciële ontbossing

Groep Mouton in Lochristi zorgt ook voor de aan- en verkoop van bomen. Als particulier, bedrijf of overheidsinstantie kunt u steeds bij ons terecht voor advies en uitvoering van commerciële en ecologische kappingen, dunningen of snoeiwerken. Ons team staat tot uw beschikking voor al uw vragen, neem dus vandaag nog contact op.

Natuur en onderhoudsprojecten

Omdat er steeds meer nagedacht moet worden over onze bossen en natuurgebieden, heeft Groep Mouton de laatste jaren sterk geïnvesteerd in materialen die efficiënter en ecologisch minder belastend zijn. Ook voor kappingen en de afvoer van het hout uit het bos hebben we specifieke werktuigen en methodes.

Brandhout

Het hout afkomstig uit onze bosactiviteiten wordt steeds verwerkt volgens de waarde ervan:  houtzagerijen als constructiehout. Minder rechte stammen met zogenaamde 'fouten' (lees: noten of zijtakken) willen wij ook nuttig gebruiken: daarom verwerken wij dit in Lochristi tot brandhout of houtsnippers. Houtsnippers worden verwerkt als grondstof voor spaanplaten, als bodembedekker in tuinen en parken of als biomassa.

BRANDHOUT UIT EIGEN EXPLOITATIE

Bosexploitatie in België levert Groep Mouton veel hout op. Het hout dat niet kan gebruikt worden als constructiehout, verwerken wij zelf als kwalitatief brandhout. Dit is brandhout van bij ons en heeft de allerlaagste milieu-impact. Om die redenen krijgt dit kwaliteitshout het groene, Belgische label: “Exploitatiehout, van eigen bodem”. Wij gebruiken dit label zowel voor ons eigen brandhout, maar ook voor de briketten, pellets en biomassa die afkomstig zijn van ons eigen Belgisch exploitatiehout:

  • Lokaal geproduceerd, van eigen bodem en op en top Belgisch;
  • Geen lange transportafstanden;
  • Traceerbaar qua oorsprong;
  • Natuurlijk gedroogd, dus zonder gebruik van drooginstallaties (die opnieuw veel energie zouden verbruiken);
  • Los, in bulk of op pallet in netbox geleverd;
  • De lengte van de brandhoutblokken is 33 à 37 cm. 

GESCHIEDENIS

Een rijke bedrijfsgeschiedenis

Ontdek de rijke geschiedenis van Groep Mouton te Lochristi:

1786 - Bouw van de oorspronkelijke historische hoeve. Dit jaartal is nog steeds zichtbaar in de muurankers van de woonst.

1997 - In deze periode begint Kristof Mouton met het kweken van streekeigen bomen en het uitplanten van deze bomen in bossen en

2000 - Bouw van de eerste bosbouwloods om de activiteit van bosbouwer te kunnen uitvoeren.

2002 - Bouw van een tweede loods voor het stallen van land- en bosbouwmateriaal. Groep Mouton bouwt de productie van hernieuwbare energie uit maagdelijk hout steeds verder uit.

2009 -  Groep Mouton doet overname van Cole bvba. Cole bvba werd opgericht in 1983 en was werkzaam in bosexploitatie

VAN 2010 TOT NU

2010 - Aanplant van de grootste korteomloophoutplantage van de Benelux op het terrein in de Bosstraat (20 hectare. Op deze plaats werdt onderzoek gedaan naar CO2-neutrale biomassa en hedendaags loopt daar nog het project ICOS Flanders

2011 - Aanplant van de Agroforestry-plantage samen met Universiteit van Gent: onderzoek naar akkerbouwgewassen in combinatie met bosbouw. Meer bomen in het landschap.

2012 - Bedrijfsbezoek door Kroonprins Filip.

2013 - Nominaties van o.a. Agrafiek en verkiezing tot Trends Gazelle 2013.

2015 - Grote investeringen in moderne bosbouwwerktuigen, zoals  Claas Xerion tractors Caterpillarkranen.

2016 - Bouw van een overkapping om biomassa en brandhout droog te houden tijdens de natte wintermaanden. Om de Belgische herkomst van onze eigen houtenergie te onderstrepen gaat Woodenergy bvba volledig op in Groep Mouton.

2017 -2018- Groep Mouton maakt nieuwe investeringen: aankoop nieuwe schredder, nieuwe chipper, harvesterkoppen, containers, New Holland T7.315 en Fendt tractoren, diepladers, vrachtwagens, enz

2018 – Oprichting van onze Franstalige afdeling in Moeskroen namelijk BOIS & PLUS. Vanaf heden wordt het Franstalig landsgedeelte en Frankrijk verzorgd vanuit deze vestiging. Momenteel werken en worden mensen aangeworven vanuit deze streek.